Kuchenka indukcyjna – zalety i wady

W dobie XXI wieku coraz częściej w kuchni, zamiast kuchenki gazowej i ceramicznej spotkać można kuchenkę indukcyjną. Dlaczego tak jest? Otóż dlatego, iż to właśnie płyta indukcyjna najszybciej rozwija się technologicznie. Jest bowiem znacznie wygodniejsza, bezpieczniejsza i bardziej energooszczędna. Niestety tak, jak i wszystko na tym świecie ma też swoje wady i zalety. Jakie? W tym artykule pokrótce odpowiem na to pytanie, wymieniając zarówno wady, jak i zalety kuchenki indukcyjnej. Oto one:

Źródło: pixabay.com

Zalety kuchni indukcyjnej

Na początek zacznę od zalet kuchenki indukcyjnej. Jej główną zaletą na pewno jest to, że jest ekonomiczna. Dlaczego? Dlatego, że ciepło wytwarzane jest w taki sposób, aby ogrzać tylko i wyłącznie garnek, a nie całą płytę. Ta płyta jest też bardzo intuicyjna, gdyż rozpoznaje wielkość naczynia i dostarcza mu tyle ciepła, ile jest potrzebne danej wielkości garnka. Zaletą kuchenki indukcyjnej bez wątpienia jest też to, że kiedy np., zapomnimy się i położymy na kuchence ścierkę, kuchenka się nie załączy, specjalne garnki do kuchenki indukcyjnej, muszą być idealnie płaskie, żeby zaczęła ona pracować. Korzystając z kuchenki indukcyjnej, jest małe prawdopodobieństwo poparzenia się, ponieważ ciepło wytwarza się jedynie w garnku, a płyta jest chłodna. Poza tym płyta indukcyjna jest łatwa w czyszczeniu, taka płyta jest chłodna, więc jeżeli coś nam, kapnie podczas gotowania, możemy to łatwo zmyć. Znacznie krótszy jest także czas gotowania o 30 procent niż w kuchence gazowej i ceramicznej. Bardzo dużym plusem kuchenki indukcyjnej jest również jej wygląd, gdyż tak samo, jak kuchenka ceramiczna jest ona zaprojektowana w bardzo nowoczesny sposób.

Źródło: pixabay.com

Wady kuchenki indukcyjnej

Taka płyta indukcyjna wytwarza pole magnetyczne, dlatego też nie zalecana jest osobom, które mają rozrusznik serca. Co prawda producenci takiej kuchenki zapewniają, że pole magnetyczne wytwarzane przez nią nie jest niebezpieczne, mimo tego są osoby, które wolą mieć jak najmniej styczności z polem magnetycznym, jeśli, mówimy już o polu magnetycznym to, musimy koniecznie pamiętać, aby nie trzymać zbyt blisko np., karty kredytowej, gdyż może się ona rozmagnesować. Wadą kuchenki indukcyjnej jest też to, iż do gotowania potrzebne są specjalne garnki, których cena za komplet zaczyna się od kilkuset złotych. Odstraszyć również może hałas, ponieważ niektóra tańsza kuchenka indukcyjna w trakcie trwania pracy buczy.

Mając na uwadze powyższy artykuł, jasno można stwierdzić, że kuchenka indukcyjna ma więcej zalet niż wad. To z kolei sprawia, iż goszczą w tak wielu domach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *